Za nami konferencja podsumowująca dwuletni projekt „Apetyt na Zdrowe Żywienie”, która odbyła się 15 października 2024 roku w budynku Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Projekt, realizowany przez pracowników Katedry Dietetyki we współpracy z zaprzyjaźnionymi dietetykami z Wydziału Zdrowia Publicznego, został dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach Programu Ministra Edukacji i Nauki „Społeczna odpowiedzialność nauki - popularyzacja nauki i promocja sportu”. Inicjatorką projektu była dr n. med. Agata Kiciak.
W ramach przedsięwzięcia prowadzono badania naukowe, obejmujące analizę składu ciała, badanie nawyków żywieniowych, stylu życia oraz zaburzeń odżywiania, a także pomiary ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo zrealizowano moduły edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania na przykładzie najzdrowszych kuchni świata oraz oceny jakości produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod sensorycznych. W projekcie wzięły udział szkoły ponadpodstawowe z Bytomia, Zabrza i Tarnowskich Gór.
Podczas konferencji przedstawiono wstępne wyniki badań, które wykazały, że nadwaga i otyłość występują u 46% chłopców oraz 34% dziewcząt, a także brak odpowiedniej aktywności fizycznej wśród uczniów. Stwierdzono również niedobory w spożyciu warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych oraz mlecznych napojów fermentowanych. Celem projektu było zwiększenie świadomości żywieniowej uczniów oraz motywowanie ich do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych i promowania prozdrowotnego stylu życia.
W wydarzeniu wzięły udział władze Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, przedstawiciele Wydziału Edukacji, dyrektorzy szkół uczestniczących w projekcie, przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz uczniowie i nauczyciele zaangażowani w projekt. Uroczystość uświetnił koncert uczniów Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Bytomiu.
Serdeczne podziękowania kierujemy do dyrektorów szkół, nauczycieli, uczniów oraz artystów, którzy aktywnie uczestniczyli w projekcie „Apetyt na Zdrowe Żywienie”.
Dane wysyłającego:
Jacek Mazur