SUM od wielu miesięcy działa na rzecz poprawy posiłków publicznych. Z reguły to nasi naukowcy wyjeżdżają na wizyty studyjne uczuć się i obserwować, jak poprawić jakość posiłków w szkołach czy szpitalach.
Jednak wczoraj było inaczej!
Śląski Uniwersytet Medyczny oraz Miasto Rybnik gościli kierownictwo firmy Baltic Restaurants - firmy, która w basenie morza Bałtyckiego dostarcza posiłki dla ponad 100 tys. osób każdego dnia - głównie do szkół, przedszkoli czy szpitali.
- Dlaczego wizyta akurat u nas? Otóż firma zwróciła się z prośbą spotkanie, po usłyszeniu o efektach naszych licznych projektów dotyczących zapewnienia zrównoważonego żywienia publicznego, mówi dr Katarzyna Brukało kierownik projektów m.in. StratKIT+, Best Re-MaP i dodaje: - Zatem w ramach wizyty odwiedziliśmy rybnickie szkoły i przedszkola, które realnie i konsekwentnie poprawiają jakość żywienia. Całość zwieńczyła owocna dyskusja o przyszłych planach i możliwościach współpracy z przedstawicielami Urzędu Miasta Rybnika. Warto podkreślić, że wydarzenie było koordynowane przez Monikę Kubisz z UM Rybnik.
- Goście byli pod ogromnym wrażeniem wdrożonych zmian, i zgodnie stwierdzili, że nie spodziewali się, aż tak wysokiego poziomu i przemyślanej strategii poprawy lokalnej polityki żywieniowej oraz znalezienia tak wielu inspiracji. Dla nas to ogromna satysfakcja, ale także motywacja do dalszych działań! Bo my nie zwalniamy tempa – mówi dr Brukało.
Dane wysyłającego:
Patrycja Matusińska