Śląski Uniwersytet Medyczny uczestniczy w projekcie StratKIT+, będącego kontynuacją programu StratKIT, którego ideą jest rozwój zestawu narzędzi, by skuteczniej wprowadzać do instytucji publicznych zrównoważone posiłki. Tym razem doszło do rozszerzenia sieci na inne kraje Regionu Morza Bałtyckiego – Szwecję, Łotwę i Litwę. Działania będą zorganizowane jako jeden Pakiet Roboczy, który będzie zawierał następujące elementy:
- całościowe zarządzanie i komunikacja;
- poszukiwanie innowacyjnych ekologicznych rozwiązań w celu zaproponowania nowych pomysłów na narzędzia,
- promocja i wzmacnianie sieci Zrównoważonych Posiłków Publicznych;
- możliwość pilotażu istniejących i nowych narzędzi;
- dodanie nowych narzędzi do zestawu narzędzi zrównoważonych posiłków publicznych i przetłumaczenie ich na języki narodowe;
- rozpowszechnianie w mediach społecznościowych;
- działania i łączenie w klastry z innymi powiązanymi projektami.
W programie StratKit uczestniczył Rybnik. - Udział w projekcie traktowaliśmy jako jedną z najważniejszych misji samorządu - powiedział podczas spotkania w Rektoracie SUM wiceprezydent miasta Piotr Masłowski. - Chodzi nie tylko o wyżywienie w żłobkach, szkołach, słowem instytucjach oświaty, ale oczywiście także w szpitalach, domach pomocy społecznej, czy domach dziecka.
W obecnych czasach ( m.in. postcovidu, wojny w Ukrainie ) na znaczeniu zyskuje konieczność stworzenia planu działań zarządzania posiłkiem w czasach kryzysu. - Mamy nadzieję, że coraz więcej samorządów przyłączy do projektu. Mamy wspaniałe przykłady m.in. z Warszawy i udział Zabrza, które bardzo aktywnie promuje te aktywności – stwierdziła kierownik merytoryczny projektu w SUM dr n. o zdrowiu Katarzyna Brukało z Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.
Dane wysyłającego:
Agata Pustułka