Neurodietetyka – rekrutacja na studia podyplomowe trwa

50%
21 maj 2024

Zapraszamy na nowy kierunek studiów podyplomowych stworzony przez specjalistów z Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu oraz Kliniki Neurorehabilitacji Wydziału Nauk Medycznych w Katowicach. 

Rosnące zapotrzebowanie specjalistów w zakresie diagnozy i terapii zaburzeń odżywiania oraz połykania w schorzeniach neurologicznych, a także wzrost liczby dzieci z różnymi dysfunkcjami rozwojowymi i chorobami neurologicznymi potrzebujących wsparcia dietetycznego oraz osób dorosłych wymagających terapii żywieniowej w chorobach neurologicznych przyczyniły się do stworzenia Neurodietetyki jako studiów podyplomowych. 

 Neurodietetyka to kierunek, który będzie doskonalił i poszerzał kompetencje teoretyczne i praktyczne w zakresie zasad żywienia wcześniaków, niemowląt, dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów z zaburzeniami neurorozwojowymi oraz schorzeniami neurologicznymi.  

Neurodietetyka jest dziedziną interdyscyplinarną łączącą ze sobą wiedzę i umiejętności z zakresu nauk medycznych, dietetyki i psychologii.  Rosnąca liczba osób z dysfunkcjami ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego niesie za sobą potrzebę posiadania holistycznej wiedzy, która daje możliwości prawidłowego diagnozowania niedoborów żywieniowych, wdrażania dietoterapii, a także odpowiedniego leczenia żywieniowego u pacjentów z różnymi chorobami o podłożu neurologicznym. Studia z neurodietetyki mają charakter interdyscyplinarny. Obejmują moduły przedmiotowe: medyczne, neurologopedyczne, neuropsychologiczne oraz dietetyczne. Stwarzają możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej i praktycznej w renomowanym ośrodku neurologicznym oraz podniesienia kwalifikacji z obszaru neurodietetyki. 

Po ukończeniu studiów absolwent będzie posiadał wiedzę dającą możliwość diagnozowania zaburzeń odżywiania oraz karmienia u dzieci i dorosłych w przebiegu chorób ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, a także zaburzeń połykania u dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Będzie również potrafił ułożyć i wdrożyć program dietoterapii, leczenia żywieniowego indywidualnie dostosowany do potrzeb pacjenta, a także podjąć działania profilaktyczne wśród pacjentów z chorobami neurologicznymi, zaburzeniami neurorozwojowymi oraz zaburzeniami żywienia i odżywiania.

 Kierunek adresowany jest do dietetyków oraz lekarzy, a zajęcia będą odbywały się w formie hybrydowej – wykłady online, ćwiczenia w kontakcie. Zajęcia praktyczne będą odbywały się na terenie Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. prof. K. Gibińskiego, Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka Szpital nr 6 SUM oraz Katedry Dietetyki SUM.

Wykładowcami będą zarówno nauczyciele akademiccy, jak i praktycy o dużym doświadczeniu z zakresu prowadzenia pacjentów neurologicznych (pod kątem medycznym, dietetycznym, logopedycznym oraz psychologicznym)


Szczegółowe zasady rekrutacji oraz pełna oferta studiów znajduje się na stronie:
https://studiapodyplomowe.sum.edu.pl/studia-podyplomowe/


Dane wysyłającego:
Dominika Kardynał

Najnowsze wiadomości
© Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Portal SUM