W związku z realizacją przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu projektu Komisji Europejskiej pt. ”Joint Action on implementation of validated best practices (in Nutrition)/Wspólne działanie w sprawie wdrożenia sprawdzonych najlepszych praktyk (w zakresie żywienia)” w Rektoracie Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, odbyło się drugie spotkanie Grupy Eksperckiej ds. Zamówień Publicznych w aspekcie żywności.
W gronie Grupy Eksperckiej dyskutowano o narzędziach działań wypracowanych w toku realizacji projektu , którego Kierownikiem Merytoryczny w SUM jest prorektor ds. Kształcenia Podyplomowego i Promocji Uczelni dr hab. n. med. Oskar Kowalski, prof. SUM, a Koordynatorem działań podejmowanych w ramach projektu - dr n. o zdrowiu Katarzyna Brukało z Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.
W pierwszej części spotkania zaplanowano prezentacje i konsultacje z gronem międzynarodowych ekspertów. Pierwszą wygłosił Wim Debeuckelaere, przedstawiciel Komisji Europejskiej DG Stante. Wśród zaproszonych prelegentów znalazła się również Betina Bergmann Madsen – Przewodnicząca Europejskiej Sieci Specjalistów ds. Zamówień Publicznych Żywności, Clare Farrand – ekspert Regionalnego Biura na Europę Światowej Organizacji Zdrowia oraz dr Mojca Gabrijelčič Blenkuš – przedstawiciel Narodowego instytutu Zdrowia Publicznego w Słowenii pełniącego rolę Lidera Projektu Best Re-MaP.
Warto podkreślić, że stworzona grupa ekspercka ma szeroko interdyscyplinarny charakter. W jej prace włączeni są specjaliści z: Ministerstwa Zdrowia, Inspekcji Sanitarnej, lokalnych samorządów, organizacji pozarządowych działających w zakresie promowania zdrowych wyborów żywieniowych, towarzystw naukowych i branżowych, Światowej Organizacji Zdrowia – Biura w Polsce, firm cateringowych i obsługujących żywienie zbiorowe oraz eksperci ds. zamówień publicznych.
Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące Projektu znajdują się na stronie internetowej Projektu https://bestremap.eu/ oraz http://sum.edu.pl/best-re-map