Dietetycy i psychodietetycy z Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego napisali książkę pt. Postępowanie dietetyczne w pediatrii. To niezwykle ważna pozycja zwłaszcza w dobie epidemii otyłości, bo dzieci na każdym etapie rozwoju potrzebują określonych składników odżywczych i pokarmowych, aby prawidłowo wzrastać i nabierać sił.
- Nawyki żywieniowe utrwalone w dzieciństwie pozostają z nami na całe życie – mówi dr Agnieszka Białek – Dratwa, dietetyk, jedna ze współautorek książki, obok dr Karoliny Krupy – Kotary i prof. Elżbiety Szczepańskiej.
Jak wyjaśnia dr Białek-Dratwa w pediatrii często wymagane jest wprowadzenie bardzo ścisłej diety jako jednej z najważniejszych form leczenia. – Celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe to tylko przykładowe choroby związane z konkretnymi ograniczeniami żywieniowymi.
- W poszczególnych rozdziałach omówiliśmy zasady żywienia w chorobach, w których dieta należy do podstawowych elementów terapii. A wszystko oparte jest o najnowszą wiedzę medyczną, dietetyczną z wykorzystaniem Evidence Based Medicine. W podręczniku znalazły się informacje m.in.
o motywacji i prowadzeniu rozmowy z pacjentem pediatrycznym i jego rodzicami, o postępowaniu żywieniowym w alergiach, w tym alergii na białko mleka krowiego, o diecie w celiakii, fenyloketonurii, cukrzycy typu 1, nadciśnieniu tętniczym, w PCOS, jak postępować z dziećmi, które mają awersje pokarmowe m.in neofobię żywieniową (lęk lub niechęć d próbowania nowej lub nieznanej żywności), jak prowadzić dietę ketogeniczną u dzieci z padaczką lekooporną, jak wspomóc małego pacjenta z chorobą nowotworową, jakie probiotyki stosować u dzieci i po co – wymienia dr Karolina Krupa – Kotara.
Dane wysyłającego:
Agata Pustułka