Na zaproszenie Dr n. med. Elżbiety Szczepańskiej, Kierownika Zakładu Żywienia Człowieka Katedry Dietetyki, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu odwiedziło niemal 200 licealistów z I LO im. Jana Smolenia w Bytomiu. W trakcie wizyty uczniowie mieli okazję uczestniczyć w czterech programach edukacyjnych opracowanych i realizowanych przez studentów pod czujnym okiem Pani Doktor.
Dr Szczepańska już od ponad 10 lat w ramach przedmiotu Edukacja i poradnictwo żywieniowe wraz ze studentami studiów II stopnia kierunku dietetyka realizuje programy edukacji żywieniowej dla różnych grup wiekowych. W ramach tych działań studenci z Panią Doktor odwiedzili już kilkadziesiąt miejsc, w tym przedszkola, szkoły, domy dziecka, Uniwersytety III Wieku oraz kluby seniora. Tym samym edukacją objęto tysiące osób z Bytomia i ościennych miast.
W tym roku, oprócz bardzo ciekawych programów realizowanych przez studentów w Szkole Podstawowej nr 16, w których uczestniczyło 135 uczniów, na bytomski Wydział przybyło niemal 200 licealistów z I LO im. Jana Smolenia w Bytomiu. Tematyka tegorocznych spotkań była odpowiedzią na potrzeby odbiorców, stąd realizowano programy Oni są wśród nas – młodzież z zaburzeniami odżywiania, Jedz bez napinki, Wymarzona sylwetka – jak ją osiągnąć w racjonalny sposób oraz Racjonalne odżywianie i aktywność fizyczna – podstawa zdrowego stylu życia młodych osób. Wszystkie zajęcia miały charakter warsztatowy, do ich przeprowadzenia wykorzystano aktywizujące metody nauczania i opracowane, atrakcyjne środki dydaktyczne. Uczestnicy programów edukacyjnych mieli okazję uczestniczyć w dyskusjach, zadawać pytania oraz dzielić się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami.
– Taka forma zajęć, podczas której na wykładach przedstawiam zasady i szczegółowo omawiam etapy planowana programów edukacji żywieniowej, na seminariach te programy opracowujemy a w ramach ćwiczeń realizujemy, przynosi wiele korzyści – podkreśla dr Szczepańska i dodaje: – Z jednej strony, studenci nabywają umiejętność planowania programów a następnie poprzez ich realizację w naturalnym środowisku z różnymi grupami odbiorców, zdobywają doświadczenie. Z drugiej zaś strony wykonujemy ogromną pracę na rzecz środowiska lokalnego, która daje nam wszystkim wiele satysfakcji. A odbiorcy edukacji, przez te wszystkie lata nie spotkałam się z sytuacją, aby byli niezadowoleni, wręcz przeciwnie – nasze działania są bardzo dobrze przyjmowane, czego dowodem są liczne wyrazy sympatii i otrzymywane podziękowania.
To jednak nie wszystko, co wydarzyło się na WZP w Bytomiu. Uczestnictwo licealistów w programach edukacyjnych połączono z innymi działaniami w zakresie edukacji żywieniowej, w których uczestniczyli pracownicy i doktoranci Katedry Dietetyki oraz Zakładu Zdrowia Środowiskowego. Uczniowie dodatkowo mieli więc okazję poddać się ocenie składu ciała, zobaczyć jaka jest zawartość azotanów w pożywieniu, zmierzyć kamizelkę symulującą otyłość, zobaczyć jak działają fantomy do żywienia przez sondę czy dowiedzieć się na czym polega analiza sensoryczna produktów spożywczych. Z licealistami spotkali się również przedstawiciele Samorządu Studenckiego WZP, którzy w atrakcyjny sposób wprowadzili ich w tajniki studiowania. Całe wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Dzięki wysiłkowi osób w nie zaangażowanych udało się połączyć wiele aspektów edukacji żywieniowej, ważnej z punktu widzenia wpływu sposobu żywienia na zdrowie.
Niezależnie od działań realizowanych w budynku Wydziału dla licealistów oraz w Szkole Podstawowej, studenci kierunku dietetyka w tym roku zdobywali również umiejętności pracy z pacjentem w poradni zaburzeń metabolicznych NZOZ Twoje Zdrowie w Sosnowcu. W ramach ćwiczeń udzielali porad dietetycznych zgłaszającym się pacjentom pod czujnym okiem dr. n. o zdr. Małgorzaty Słomy - Krześlak, pracownika Zakładu Żywienia Człowieka Katedry Dietetyki, uprzednio przygotowując się do tego w ramach zajęć.
Wszelkie realizowane działania pozwoliły studentom zdobywać kolejne doświadczenia i kompetencje potrzebne w przyszłej pracy a odbiorcom tych działań, uczniom i pacjentom, pozyskać wiedzę i umiejętności w zakresie prawidłowego odżywiana w zdrowiu i chorobie.
Dane wysyłającego:
Dominika Kardynał