Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych z Zabrza uczestniczyli w warsztatach edukacyjno-rozwojowych realizowanych w Katedrze Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.
Zajęcia przeprowadzone zostały przez pracowników Katedry Dietetyki oraz Zakładu Promocji Zdrowia w ramach projektu „Apetyt na zdrowe żywienie”, który uzyskał dofinansowanie ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Podejmowane w ramach projektu działania obejmują m.in.: edukację młodzieży z zakresu zdrowego odżywiania na przykładzie wybranych kuchni świata, ocenę stanu odżywienia młodzieży, ocenę jakości produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod sensorycznych, ocenę zdolności rozpoznawania zapachów, ocenę nawyków żywieniowych młodzieży.
Podejmowane działania mają pomóc w kształtowaniu odpowiednich nawyków żywieniowych młodzieży oraz przyczynić się do promowania prozdrowotnego stylu życia w zakresie racjonalnego żywienia, ponadto analiza oraz ocena uzyskanych danych pozwoli na przedstawienie
Dane wysyłającego:
Agata Pustułka