Innowacyjne strategie dla cateringu publicznego: rozszerzenie zestawu narzędzi dotyczących zrównoważonych posiłków finansowanych ze środków publicznych

50%


Innovative Strategies for Public Catering: the Expansion of the Sustainable Public Meal Toolkit  /  Innowacyjne strategie dla cateringu publicznego: rozszerzenie zestawu narzędzi dotyczących zrównoważonych posiłków finansowanych ze środków publicznych

loga projektu(akronim: StratKIT+)

Projekt realizowany w ramach programu międzynarodowego Interreg Baltic Sea Region

Czas realizacji projektu: od 01.10.2022 do 31.03.2024 (18 miesięcy)

Kierownik merytoryczny projektu w SUM: dr n. o zdr. Katarzyna Brukało (Zakład Polityki Zdrowotnej, Katedra Polityki Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu)

Informacje o projekcie:

Nadrzędną ideą projektu jest dalsze poszerzenie zestawu narzędzi dotyczących zrównoważonych posiłków finansowanych ze środków publicznych (zrealizowanych w ramach projektu StratKIT) poprzez dodanie nowych narzędzi (możliwe drobne działania pilotażowe), rozszerzenie sieci na inne kraje Regionu Morza Bałtyckiego – Szwecję, Łotwę i Litwę. Działania zostaną ujęte w jednym Pakiecie Roboczym, który będzie obejmował następujące elementy:

  • całościowe zarządzanie i komunikację,
  • poszukiwanie innowacyjnych ekologicznych rozwiązań w celu zaproponowania nowych narzędzi,
  • promocję i wzmacnianie sieci zrównoważonych posiłków publicznych,
  • możliwość pilotażu istniejących i nowych narzędzi,
  • dodanie nowych narzędzi do zestawu narzędzi dotyczących zrównoważonych posiłków publicznych i przetłumaczenie ich na języki narodowe,
  • rozpowszechnianie projektu w mediach społecznościowych,
  • działania i łączenie w klastry z innymi powiązanymi projektami.

Dzięki projektowi działania partnerów w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, dotyczące zrównoważonego posiłku finansowanego ze środków publicznych, zostaną wypromowane zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej.

Linki powiązane:

https://www.stratkit.eu/pl/projekt
https://www.linkedin.com/company/sustainable-public-meal-toolkit/

© Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Portal SUM