Jednostka

FBB-2
Zakład Nutrigenomiki i Bromatologii

Kontakt

Kierownik: dr n. med. Magdalena Kimsa-Dudek

41-206 Sosnowiec, ul. Jedności 8
tel. 32 364 11 72
http://www.nutrigenomika.sum.edu.pl/
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Opis

 

Kierownik Zakładu: dr n. med. Magdalena Kimsa-Dudek tel. 32 364 11 72
Pracownicy:
dr hab. n. med. Katarzyna Pawłowska-Góral - adiunkt habilitowany, tel. 32 364 11 74
dr n. med. Agnieszka Synowiec-Wojtarowicz – asystent, tel. 32 364 11 73

 


Działalność dydaktyczna:
Zakład Nutrigenomiki i Bromatologii prowadzi na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu zajęcia z przedmiotów obowiązkowych:
· Bromatologia: dla Studentów IV roku kierunku Farmacja
· Zasady Prawidłowego Żywienia i Dietetyka: dla Studentów III roku I st. kierunku Kosmetologia

Oraz posiada bogatą ofertę zajęć fakultatywnych:
· Diagnosta Laboratoryjny w Sanepidzie – analiza żywności: dla Studentów III roku kierunku analityka medyczna
· Biotechnologia Żywności: dla Studentów II roku II st. kierunku Biotechnologia Medyczna
· Nutrigenomika dla Kosmetologów: dla Studentów III roku I st. kierunku Kosmetologia
· Nutrigenomika: dla Studentów III roku I st. kierunku Biotechnologia Medyczna
Zakład Nutrigenomiki i Bromatologii realizuje, zgodnie z tematyką badań prowadzonych w zakładzie, prace magisterskie dla Studentów kierunku Farmacja oraz prace licencjackie dla Studentów kierunku Kosmetologia.

Działalność naukowa:
Tematyka naukowo- badawcza Zakładu Nutrigenomiki i Bromatologii obejmuje:
· Wpływ wybranych składników diety na homeostazę oksydacyjno-redukcyjną komórek eksponowanych na stałe pole magnetyczne
· Wpływ wybranych składników diety na profil ekspresji genów kodujących enzymy uczestniczące w systemach obrony antyoksydacyjnej w komórkach eksponowanych na działanie stałego pola magnetycznego
· Ocenę interakcji wybranych składników suplementów diety i substancji słodzących z polifenolami zawartymi w sokach owocowych i wybranych gatunkach kawy i herbaty