Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach był współorganizatorem tego wydarzenia, wspólnie z Uniwersytetem Śląskim w Katowicach, Politechniką Śląską, Akademią Sztuk Pięknych w Katowicach, Akademią Wychowania Fizycznego im. J. Kukuczki w Katowicach oraz Uniwersytetem Humanistyczno-Przyrodniczym im. J. Długosza w Częstochowie. Miastem Gospodarzem były Katowice, Współgospodarzem Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Partnerem Instytucjonalnym Festiwalu był Urząd Marszałkowski.
Śląski Festiwal Nauki KATOWICE został zainicjowany w 2016 roku. W trakcie wydarzenia naukowcy oraz popularyzatorzy nauki dzielą się swoją wiedzą, innowacyjnymi wynikami badań oraz ich zastosowaniem w przemyśle i gospodarce, a także prezentują wynalazki i najnowsze osiągnięcia. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji była ENERGIA.
W dniu 12 stycznia 2019 r., podczas oficjalnej inauguracji Festiwalu w Teatrze Śląskim im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach, wręczono Śląskie Nagrody Naukowe. Laureatami są badacze i twórcy, którzy w znaczący sposób przyczyniają się do rozwoju nauki i prezentują wybitne osiągnięcia, jak również promują śląską naukę na arenie krajowej i międzynarodowej.
Laureatką Śląskiej Nagrody Naukowej, reprezentującą Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, została Pani prof. dr hab. n. med. Beata Kos-Kudła z Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu. Natomiast w kategorii Doktorant wyróżniona została Pani mgr Zuzanna Rzepka, uczestniczka studiów doktoranckich Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu.
Osobom uhonorowanym serdecznie gratulujemy!
Podczas Festiwalu Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach prezentował się w obszarze „Medycyna i Zdrowie”. Duże zainteresowanie wzbudziły stanowiska pokazowe.
Mgr Gabriela Wanat i studentki z Koła Naukowego Promocji Zdrowia Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu pokazały, że nauka z jedzeniem ma wiele wspólnego. Na stoisku „Kuchni Molekularnej” zaprezentowały jak zimny jest ciekły azot i wykorzystały go do szybkiego mrożenia lodowych lizaków z mango. Nie zabrakło również charakterystycznej dla innowacyjnej kuchni sferyfikacji. Każdy mógł spróbować zamknąć sok owocowy i jogurt naturalny w żelowej otoczce z powszechnego dodatku do żywności pochodzenia naturalnego, alginianu sodu (E-401). Jednak największą popularnością cieszyła się ciastolina przygotowana ze skrobi ziemniaczanej i mydła w płynie.
Również z Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, z Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności, dr n.med. Agnieszka Bielaszka wraz ze studentkami przygotowała stanowisko, na którym uczestnicy Festiwalu mogli sprawdzić wrażliwość sensoryczną swoich zmysłów – wzroku i węchu.
Z kolei w świat chemika zwiedzających wprowadzili studenci Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, którzy wraz z dr hab. n. med. Małgorzatą Maciążek-Jurczyk, z Katedry i Zakładu Farmacji Fizycznej, przygotowali barwne reakcje chemiczne.
Doświadczeń chemicznych nie zabrakło też na stanowisku pokazowym „Chemia Harry’ego Pottera”, którego opiekunem była dr hab. n. farm. Beata Morak-Młodawska z Katedry i Zakładu Chemii Organicznej Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu.
Zainteresowaniem uczestników Festiwalu cieszył się również „Biochemiczny detektyw Sherlock Holmes szukający przestępcy”, czyli stanowisko z eksperymentami z pogranicza chemii, biologii i genetyki, które mogą być przydatne w identyfikacji osób. Zwiedzający mogli porozmawiać z wykładowcami akademickimi – dr. n. farm. Sławomirem Smolikiem i dr n. med. Ewą Moric-Janiszewską z Katedry i Zakładu Biochemii Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu i członkami Studenckiego Koła Naukowego Katedry Biochemii.
Wszystkiego o biotechnologii i DNA młodzież oraz dorośli mogli dowiedzieć się na stanowisku przygotowanym przez Stowarzyszenie Młodych Biotechnologów i Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Biotechnologii i Inżynierii Genetycznej Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu. Studenci prezentowali unieruchamianie drożdży na alginianie sodu, produkcję sztucznych nasion, izolację i detekcję DNA, ciuchcię chemiczną oraz zegar jodowy.
Z kolei wzrok badali starsi i młodsi na stanowisku przygotowanym przez Studenckie Koło Naukowe Okulistyki Wydziału Lekarskiego w Katowicach.
Dzięki zaangażowaniu pracowników Centrum Dydaktyki i Symulacji Medycznej w Katowicach i Centrum Symulacji Medycznej w Zabrzu uczestnicy Festiwalu odbyli niezwykłą podróż w głąb ludzkiego ciała, a to za sprawą m.in. wirtualnego stołu anatomicznego, który pozwala na wyświetlanie cyfrowych modeli anatomicznych człowieka naturalnej wielkości z możliwością dokonywania dowolnych przekrojów, obracania, powiększania. Mogli też przenieść się do szpitalnej sali, gdzie w rolę pacjenta wcielił się zaawansowany symulator medyczny. Nauczyli się jak zbadać tętno w kończynach, dowiedzieli, co słyszy lekarz osłuchując szmery oddechowe oraz tony serca, zobaczyli jak w czasie rzeczywistym wygląda wyładowanie przy wykorzystaniu defibrylatora, a nawet wzięli udział w akcji ratowania życia wraz z personelem medycznym. Z kolei pracownicy Biblioteki Głównej SUM przygotowali atlasy anatomiczne 3D, a także tradycyjne modele. Dla fanów gier planszowych została przygotowana rywalizacja o tematyce zdrowotnej, a dla tradycjonalistów najciekawsze biblioteczne zbiory o tematyce popularnonaukowej.
Na stanowisku „Technologia w neurologii”, którego opiekunem była lek. Izabela Rozmiłowska z Katedry i Kliniki Neurologii Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, uczestnicy Festiwalu mogli zapoznać się z aplikacją mobilną dla osób zagrożonych, jak i po udarze mózgu.
Nie zabrakło również edukacji z zakresu samobadania piersi oraz profilaktyki nowotworów szyjki macicy, które zainicjowała dr n. o zdrowiu Izabela Mężyk z Zakładu Profilaktyki Chorób Kobiecych Wydziału Nauk o Zdrowiu w Katowicach.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się czaszki 3D tworzone przez studentów Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu: Wojtka Bojanowicza, Mikołaja Baszę i Mikołaja Centkowskiego. Są odpowiedzialni za to przedsięwzięcie od początku do końca – od projektu po druk. Uczestnicy Festiwalu mogli porozmawiać o tym pomyśle i zobaczyć w jaki sposób wygląda drukowanie takiej czaszki.
Program 3. Śląskiego Festiwalu Nauki Katowice był bogaty. Oprócz stanowisk pokazowych były wykłady, wystawy, warsztaty, w czasie których każdy znalazł coś dla siebie. 3. Śląski Festiwal Nauki KATOWICE cieszył się w tym roku ogromnym zainteresowaniem i przyciągnął tłumy zwiedzających osób.
Bardzo dziękujemy Wykładowcom oraz Studentom za udział w 3. Śląskim Festiwalu Nauki KATOWICE. Bez Państwa zaangażowania, znakomitych pomysłów i pozytywnej energii udział Uczelni w wydarzeniu byłby niemożliwy.
Serdecznie zapraszamy do przystąpienia do kolejnej edycji wydarzenia.
Link do filmu z 3. Śląskiego Festiwalu Nauki Katowice: https://www.youtube.com/watch?v=EPhgLdkLqDA&index=22&list=PL74e9uLPtEwMi7RrupSv6yQxr_aKaBQTt
Link do filmu z 3. Śląskiego Festiwalu Nauki Katowice: https://www.youtube.com/watch?v=o1hGCNkKBzA
[Przesłano przez: Bożena Langner]