W dniach 11-13 lutego br. odbyła się kolejna edycja Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej, zorganizowana w Katedrze Dietetyki WZP Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu-Rokitnicy.
Tym razem uczestnikami warsztatów były dzieci z Przedszkola nr 8 z Oddziałami Integracyjnymi w Bytomiu. Dzięki porozumieniu, jakie Wydział Zdrowia Publicznego SUM zawarł z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej, dzieci poznały poszczególne produkty spożywcze oraz nauczyły się przygotowywania z nich prawidłowo skomponowanych posiłków, w tym m.in. pierwszego i drugiego śniadania. Nad realizacją programu edukacji żywieniowej ”Z piramidą za pan brat, zbuduj z nami zdrowy świat!” czuwali specjaliści z zakresu dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz studenci z Koła Naukowego Młodych Edukatorów.
„Pierwsze warsztaty, które zorganizowaliśmy we wrześniu ubiegłego roku okazały się strzałem w dziesiątkę. Dlatego zdecydowaliśmy się na kolejną edycję. Chcemy aby Dziecięca Akademia Sztuki Kulinarnej odbywała się dwa razy w roku. Do udziału będziemy zapraszać kolejne przedszkola ze śląskich miast” – zapowiada dr hab. Elżbieta Grochowska-Niedworok, dziekan Wydziału Zdrowia Publicznego SUM.
Celem akcji jest przede wszystkim przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia.
„Otyłość wśród polskich dzieci jest coraz większym problemem. Takim krytycznym momentem, kiedy może pojawić się nadwaga jest wiek ok. 11 lat. Dlatego tak ważne jest by dzieci od najmłodszych lat poznawały nowe smaki, by zobaczyły, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i atrakcyjnie podane posiłki. To zaprocentuje w przyszłości.” – przekonuje dr Elżbieta Szczepańska z Katedry Dietetyki SUM.
[Przesłano przez: Agata Kalafarska]
[Zdjęcia: Agnieszka Białek-Dratwa]