W dniu 06.06.2015 r w Wiśle odbyła się 10 jubileuszowa edycja festiwalu „Śląskie Smaki”. W trakcie kulinarnych zmagań w szranki stanęły 23 drużyny, podzielone na trzy kategorie - profesjonalnych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych i amatorów. Pośród ośmiu drużyn ubiegających się o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2015” w kategorii amatorów znalazły się studentki ze Studenckiego Koła Naukowego przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności – Małgorzata Słoma i Beata Stanuch.
Podczas trzygodzinnych zmagań przygotowały tradycyjne śląskie potrawy: zupę chudo jewę, roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą oraz na deser szpajzę w stylu art. Konkursowe jury oceniło przygotowane potrawy wysoko, dzięki czemu studentki zajęły II miejsce w kategorii amatorów udowadniając tym samym, że jako dietetyczki znają upodobania kulinarne regionu województwa śląskiego.
mgr Mateusz Grajek
Zakład Technologii i Oceny Jakości Żywności
Katedra Dietetyki
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
[Przesłano przez: Agata Kalafarska]