Zdrowo i po śląsku – pod takim hasłem 2 i 3 czerwca w Katedrze Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach odbyły się warsztaty dotyczące racjonalnego żywienia. Uczestnikami byli uczniowie z IV i V klas jednej z toszeckich podstawówek, którzy pod czujnym okiem profesjonalistów zgłębiali tajniki prawidłowego przygotowania posiłków.
Nad przygotowaniem potraw czuwali kucharze z Hotelu Rezydencja – partnera programu oraz specjaliści z zakresu dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Uczniowie samodzielnie przygotowali zdrowe i pożywne potrawy - od prostych śniadań po dania obiadowe i dowiedzieli się jak komponować pełnowartościowe dania. Pierwszy dzień poświęcony był na naukę przygotowania posiłków. Drugiego dnia uczniowie zapoznali się z zasadami zdrowego odżywiania.
[Przesłano przez: Agata Kalafarska]