27 marca br. w Zabrzu-Rokitnicy w Katedrze Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego SUM odbyła się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka i zdrowie publiczne w wymiarze interdyscyplinarnym” zorganizowana przez Wydziałowy Samorząd Studencki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Gości przywitała Dziekan Wydziału Zdrowia Publicznego dr hab. n. farm. Elżbieta Grochowska-Niedworok. W imieniu władz SUM Konferencję otworzyła Prorektor ds. Szkolenia Podyplomowego prof. dr hab. n med. Krystyna Olczyk.
Wykład plenarny wygłosił prof. dr hab. n. med. Marek Mandera, kierownik Kliniki Neurochirurgii Dziecięcej WZP SUM.
Konferencja podzielona była na dwie sesje tematyczne:
- dietetyki i żywienia: (żywienie człowieka, dietoprofilaktyka, promocja zdrowia, edukacja żywieniowa).
- zdrowia publicznego: (zdrowie publiczne w dobie globalizacji, organizacja systemu zdrowotnego wobec starzenia się społeczeństw, środowiskowe uwarunkowania zdrowia, organizacja i zarządzanie systemem ochrony zdrowia, epidemiologia chorób przewlekłych).
Zdjęcia:
mgr Agnieszka Białek-Dratwa
Zakład Żywienia Człowieka
Katedra Dietetyki
Wydział Zdrowia Publicznego
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
[Przesłano przez: Agata Kalafarska]