Wykonanie profesjonalnej fotografii kulinarnej, czyli co zrobić, żeby ananas ładnie wyglądał na zdjęciu, przygotowanie dania niespodzianki, poznanie tajników pracowni sensorycznej – w takim cyklu warsztatów w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wzięli dziś udział uczniowie trzeciej klasy z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór z kierunku Technik Żywienia i Obsługi Gastronomicznej.
Wizyta to efekt współpracy między SUM a powiatem tarnogórskim, który konsekwentnie promuje swoich najlepszych uczniów. – Bardzo się cieszymy ze współpracy z SUM. Zachęcamy młodych ludzi z naszego powiatu, by kontynuowali naukę w naszym regionie, przekonując do wybierania kierunków w Śląskim Uniwersytecie Medycznym – powiedział Stanisław Torbus, wicestarosta tarnogórski. – W świetle ostatniego raportu WHO i polskich danych, że nasze dzieci tyją najszybciej w Europie, a nadwaga i otyłość są związane z rozwojem aż 13 nowotworów, szerzenie wiedzy o zdrowym żywieniu jest jednym z najważniejszych zadań także samorządu. W tym kontekście wizyta w Katedrze Dietetyki to możliwość przemyślenia kontynuacji nauki właśnie w SUM i poszerzenia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, a także polityki żywieniowej.
Uczniowie tarnogórskiego Technikum dobrze wiedzą jak ważny jest zdrowy styl życia. Dawid Pikos, choć świetnie gotuje (jego specjalność to kurczak w sosie słodko-kwaśnym) niemal codziennie z siostrą biega. A pokus wokół jest wiele, bo tata jest właścicielem restauracji. – Uwielbiam śląską kuchnię, która do lekkich nie należy, ale znajduję balans między przysmakami i ćwiczeniami – mówi.
Uczniowie z Tarnowskich Gór nie mogli narzekać na brak atrakcji. W zespołach przygotowywali aranżacje z owoców i warzyw, by potem je pięknie sfotografować, a następnie robili sałatki, koktajle, a nawet piekli ciasteczka. Oczywiście owsiane.
Martyna Pudlik swoimi daniami zachwyca rodzinę, ale gotuje nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. – Poza tym dużo spaceruję i chodzę na siłownię. Mam jeszcze trochę czasu, ale zastanawiam się nad studiowaniem dietetyki – dodaje.
Warsztaty, jak zwykle brawurowo, prowadzili pracownicy naukowi Katedry Dietetyki WNOZ w Bytomiu.