Zespół Naukowców SUM dr n. o zdr. Katarzyna Brukało oraz prof. Oskar Kowalski razem z partnerami z 24 krajów europejskich oraz Komisją Europejską realizują projekt Best Re-MaP, którego jednym z celów jest właśnie opracowanie wartościowych, prostych do zaadaptowania rekomendacji w zakresie promowania zdrowych wyrobów żywieniowych i wartościowych produktów spożywczych.
Powołano Grupę Ekspercką składającą się z 25 osób z 14 różnych instytucji (m.in. Ministerstwa Zdrowia, Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej, fundacji i stowarzyszeń promujących zdrowe wybory żywieniowe wśród dzieci, przedstawicieli samorządów lokalnych oraz towarzystw naukowych). Tak szeroki skład Grupy jest niezbędny, celem zapewnienia jak najszerszego spojrzenia na problemy i wyzwania oraz opracowania jak najbardziej realnych rozwiązań.
Warto dodać, że wartość rynku zamówień publicznych w Polsce w 2020 roku osiągnęła kwotę 183,5 mld zł, z czego 8,3 mld zł (4,54% ogólnego budżetu) odnosiło się do zamówień dotyczących żywności. Co więcej, instytucje publiczne korzystające z takich rozwiązań (jak np. przedszkola, szkoły, szpitale) zobowiązane są do stosowania ogólnego Prawa Zamówień Publicznych, bez konkretnych wytycznych dotyczących jakości kupowanych produktów spożywczych, a najczęstszym stosowanym kryterium wyboru jest najniższa cena.