Z wielką dumą przyjęliśmy informację o nominacji dr n. o zdrowiu Katarzyny Brukało przez Europejską Federacją Stowarzyszeń Dietetyków - The European Federation of the Associations of Dietitians na członka European Specialist Dietetic Network (ESDN) for Older Adults na kadencję 2020 – 2024.
Dr n. o zdrowiu Katarzyna Brukało jest asystentem dydaktycznym w Katedrze Polityki Zdrowia Publicznego i Zakładu Polityki Zdrowotnej Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Ukończyła eMBA w ochronie zdrowia. Jest realizatorem i badaczem w licznych międzynarodowych projektach naukowych pod auspicjami Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej w tym m.in.:
Essential Public Health Operations (EPHOs; 2015),
Joint Action on Nutrition and Physical Activity (JANPA; 2015-2018),
Joint Action on Health Equity Europe (JAHEE; 2018-2021),
Policy Evaluation Network (PEN; 2019-2021),
Joint Action on implementation of validated best practices in Nutrition (Best Re-MaP; 2020-2022).
W ramach doskonalenia praktyki zawodowej, odbyła również 3-tygodniowy wyjazd szkoleniowy na Uniwersytet w Lund w Szwecji, czego efektem było uzyskanie tytułu trenera kompetencji miękkich (Soft Skills & Entrepreneur- Training of Trainers). Pełniąc rolę eksperta Ministerstwa Zdrowia z zakresu zdrowia publicznego współtworzyła Mapy Potrzeb Zdrowotnych w zakresie niewydolności serca. Aktualnie, zaangażowana jest również w realizację projektu „ProfiBaza” realizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. Prowadzi działania z zakresu promocji zdrowia oraz edukacji i poradnictwa żywieniowego, szczególnie wśród osób starszych (ze szczególnym uwzględnieniem osób cierpiących na choroby neurodegeneracyjne). Laureatka nagród JM Rektora SUM w Katowicach za działalność naukową i dydaktyczną, a także laureatka konkursu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Trans.Formation.Doc” oraz „Młodzi Zdolni-Mój Pomysł dla Polski (2016)”. Zajęła IV miejsce w Plebiscycie „Osobowość Roku 2019 - Województwo Śląskie w kategorii Nauka”, gdzie była nominowana za ważną społecznie działalność naukową.
Zainteresowania Pani doktor skupiają się wokół polityki żywieniowej, lokalnej polityki zdrowotnej, a także dietetyki klinicznej.
[Przesłano przez: Patrycja Matusińska]