Logo BIP Logo projekt�w EU Skip to main content.   Skip to menu   Search

 

Uczelnia

Nauka

Biblioteka

Student

Szkoła doktorska

Doktoraty / Habilitacje

Kandydat / Admission

Biznes

Kontakt

En

Ustawa 2.0

Szukaj

 
 

The second-degree program in dietetics is addressed to graduates of the first-cycle studies in dietetics, public health (specialization: dietetics), nutrition, nutrition and food evaluation, food technology and nutrition.

During the course of the studies the graduates gain:

a. the knowledge of:

• principles of nutrition physiology and clinical biochemistry and their use in nutrition planning,

• methods of evaluation of the quality of individual groups of food products and their significance,

• essentials of clinical psychology and their use in everyday professional practice to solve complex health, social and family problems,

• principles of clinical nutrition including parenteral and enteral nutrition using industrial diets to prevent and treat malnutrition,

• team management principles,

• the basics of developing forms of individual entrepreneurship,

• regulations regarding official food control (Good Manufacturing Practice, Hazard System and Critical Control Points), compliance with the above in professional work and understanding their importance in improvement of food production quality,

• rules for the operation of equipment used in mass caterers.

b. The skills including:

• developing clear and understandable instructions for personnel providing nutritional care,

• theory and practice of marketing and management,

• providing nutritional counselling as well as planning and providing nutritional care for inpatients,

• determining indications using industrial diets available in Poland, dietary supplements and foods for particular nutritional purposes in correction of the eating disorders,

• planning, age- and physical activity-tailored, dietary management based on scientific evidence, to prevent diseases due to faulty nutrition,

• providing instruction for employees employed in food production , comprising organization of work stations and compliance with the principles of good hygiene and manufacturing practice,

• providing independent nutrition counselling for diverse population groups, both healthy and ill,

• conducting training programs in nutrition and dietetics,

• operation and management of a diet clinic/nutrition department.

c. the social competence to:

• continue education throughout the working life constantly update the professional knowledge and skills,

• manage the team implementing tasks in the field of nutritional education as well as prevention and treatment of nutrition-dependent diseases,

• compliance with professional secrecy and patient's rights, including the right to reliable information on proposed nutritional procedures.

The acquired qualifications enable a graduate to seek employment in public and private health care establishment, outpatient and inpatient nutrition departments (hospitals, kindergartens, schools, social welfare homes, sanatoria, prisons, restaurants, catering companies), dietary counselling centres and wellness clinics , sports facilities (sports clinics, fitness clubs, gyms), pharmaceutical companies producing preparations for enteral and parenteral nutrition, companies producing food for special purposes, health departments of local governments, sanitary and epidemiological stations, consumer and public benefit organizations, companies dealing with prevention and nutritional education, research institutes and institutions dealing with food quality assurance systems.

 

 

Wydział Nauk Medycznych w Zabrzu
 

Wydział Nauk Medycznych w Zabrzu

Kierunki lekarski i lekarsko-dentystyczny. 43 Katedry i 4 jednostki samodzielne. Tradycja sięgająca 1946 roku. Bogate zaplecze naukowo-badawcze i dydaktyczne
Wydział Nauk Medycznych w Katowicach
 

Wydział Nauk Medycznych w Katowicach

Kierunki: lekarski oraz neurobiologia. Wydział to ponad 340 nauczycieli akademickich oraz 40 katedr, 34 kliniki, 18 zakładów i 4 oddziały kliniczne. Na terenie Wydziału znajduje się nowoczesne Centrum Dydaktyki i Symulacji Medycznej.
Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu
 

Wydział Nauk Farmaceutycznych w Sosnowcu

Kierunki: farmacja, analityka medyczna, kosmetologia i biotechnologia medyczna. Bogata baza dydaktyczno-naukowa w nowoczesnym kampusie dydaktycznym oraz atrakcyjne zaplecze sportowe.
Wydział Nauk o Zdrowiu w Katowicach
 

Wydział Nauk o Zdrowiu w Katowicach

Powołany w 2001 roku. Kierunki studiów: pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia, elektroradiologia, coaching medyczny. Studia doktoranckie i studia podyplomowe. Bogata baza naukowo-dydaktyczna oraz zaplecze sportowe.
Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu
 

"Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Unikalne kierunki: Zdrowie Publiczne oraz Dietetyk. Istnieje od 2001 roku. Funkcjonuje na bazie 12 jednostek naukowo dydaktycznych. Studia magisterskie i licencjackie.

Fundusze Europejskie

Serwisy internetowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wykorzystują pliki cookie w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Więcej informacji polityka cookies SUM

Polityka prywatności dla stron internetowych SUM

Deklaracja dostępności

SUM © 2016-2023

 

 

 

logo sum

ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY w Katowicach
ul. Poniatowskiego 15
40-055 Katowice
tel. 32 208 3600
NIP: 634-000-53-01
REGON: 000289035

Redagowanie i administracja: Centrum Informatyki i Informatyzacji
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.