Studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka kierowane są do absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunków: dietetyka, zdrowie publiczne (specjalność: dietetyka), żywienie człowieka, żywienie człowieka i ocena żywności, technologia żywności i żywienia. Studenci mogą wybrać jedną z następujących specjalności:
- dietetyka pediatryczna
- dietetyka onkologiczna
- psychodietetyka
- dietetyka w sporcie
- dietetyka bariatryczna
Zdobyte kwalifikacje umożliwiają zatrudnienie absolwenta w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, działach żywienia w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego (szpitale, przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, sanatoria, więzienia, restauracje, firmy cateringowe), poradniach dietetycznych i gabinetach odnowy biologicznej, placówkach sportowych (kliniki sportowe, fitness kluby, siłownie), firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, firmach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, wydziałach zdrowia samorządów terytorialnych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, organizacjach konsumenckich oraz pożytku publicznego, firmach zajmujących się profilaktyką i edukacją żywieniową, instytutach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się systemami zapewniania właściwej jakości żywności.
Informacje dla kandydatów:
- Studia stacjonarne - https://kandydat.sum.edu.pl/index.php?r=artykul/view&id=453
- Studia niestacjonarne - https://kandydat.sum.edu.pl/index.php?r=artykul/view&id=466