Konferencja organizowana jest przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi i odbędzie się w dniach 19-20 maja 2018 r. w Centrum Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy ul. Pomorskiej 251.
Wydarzenie obejmować będzie część wykładową (19 maja), oraz warsztatową, zaplanowaną na dzień następny.
Podczas sesji wykładowej omawiane będą m.in.
- dieta w zaburzeniach depresyjnych,
- wpływ diety na psychikę pacjentów z chorobą Huntingtona,
- zaburzenia odżywiania w praktyce psychiatrycznej,
- rola przepuszczalności bariery jelitowej i antygenów pokarmowych w zaburzeniach psychicznych,
- wpływ niskiej dostępności energii oraz stresu psychicznego na gospodarkę hormonalną kobiet aktywnych,
- jak skutecznie pracować z pacjentem z zastosowaniem metodologii Points of You.
Udział w części warsztatowej konferencji umożliwi nam m.in. zdobycie umiejętności niezbędnych przy projektowaniu indywidualnej drogi leczenia dla pacjenta otyłego oraz cierpiącego na zaburzenia odżywiania, poznanie specyfiki pracy z dziećmi i ich rodziną z zastosowaniem elementów terapii behawioralno-poznawczej oraz stosowanie narzędzi wspomagających pracę z pacjentami, którzy doświadczają różnorodnych trudności w obszarze odżywiania, co wynika z subiektywnie postrzeganych barier.
Pełny program konferencji dostępny jest na stronie internetowej https://pad.eletive.pl/
A całe wydarzenie można śledzi na facebooku https://www.facebook.com/events/803300629870309/
[Przesłano przez: Kinga Łosiak -Lisowska]