Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach podpisał umowę z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju na dofinansowanie projektu pt.: „Warsztaty kulinarno-edukacyjne „Kolorowo znaczy zdrowo”, w kwocie 113 121,12 zł.
Projekt będzie realizowany w partnerstwie z Gminą Siemianowice Śląskie i będzie polegał na przygotowaniu oraz przeprowadzeniu cyklu warsztatów kulinarno-edukacyjnych dla uczniów szkół podstawowych.
Uczniowie nabędą wiedzę z zakresu zasad prawidłowego żywienia, a w części praktycznej nauczą się jak przyrządzać zdrowe i atrakcyjne posiłki oraz eliminować błędy żywieniowe. Celem projektu będzie zainteresowanie dzieci tematyką prawidłowego odżywiania poprzez:
w oparciu o najnowsze zalecenia żywieniowe dla dzieci
i zdrowych posiłków
Cykl realizowany będzie z podziałem na cztery autorskie moduły dydaktyczne: warsztaty edukacyjne, warsztaty sensoryczne, warsztaty kulinarne i warsztaty z kuchni molekularnej.
Kierownikiem projektu jest Pan dr n. med. Marek Kardas Kierownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Projekt realizowany będzie w Katedrze Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.
[Przesłano przez: Agata Kalafarska-Winkler]