image Skip to main content.   Skip to menu   Search

 

Uczelnia

Nauka

Biblioteka

Student

Kandydat

Biznes

Kontakt

En / Ru

Szukaj

 
 
Zmiana rozmiaru tekstu:

23 października br.  w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbył się pokaz kuchni molekularnej, będący podsumowaniem warsztatów w ramach projektu „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii”. Uczniowie, z niewielką pomocą mgr Gabrieli Wanat z Zakładu Promocji Zdrowia Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu SUM, pokazywali czego nauczyli się podczas rocznego projektu. Przyrządzili m.in. kawior ze świeżego soku z marchewki z dodatkiem alginianu sodu, zaprezentowali wędzenie na zimno miętą i drewienkami aromatyzowanymi oraz  gotowanie metodą „sous vide”. Gwoździem programu był pokaz różnego zastosowania azotu.

„Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii” to projekt realizowany w ramach programu „Uniwersytet Młodych Wynalazców” w ramach projektu systemowego „Wsparcie systemu zarządzania badaniami naukowymi oraz ich wynikami”, Priorytet I, Działanie 1.1, Poddziałanie 1.1.3, Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007-2013

Projekt realizowany był w Katedrze Dietetyki WZP w Zabrzu (Rokitnicy). Brali w nim udział uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Czas trwania od listopada 2014 - listopada 2015. 

W nowoczesnej pracowni technologicznej uczniowie mogli własnoręcznie wykonać najpopularniejsze przepisy znanych mistrzów kuchni molekularnej takich jak m.in. Ferran Adria, Heston Blumental. W trakcie zajęć teoretycznych poznali różne składniki kuchni molekularnej, które są jednocześnie dodatkami dopuszczonymi do stosowania w produkcji żywności. Następnie nauczyli się je wykorzystywać podczas przyrządzania posiłków. Odpowiednia literatura dostarczała inspiracji i odkrywała nowe techniki wykorzystywane w Modern Cusine, takie jak: sferyfikacja, sous vide, żelifikacja, "gotowanie" w ciekłym azocie i suchym lodzie. Szczególnie ciekawe były przepisy z użyciem popularnych hydrokoloidów (agar, guma guar, guma ksantanowa, gellan, karagenu) oraz transglutaminazy, metilu i izomaltu.

Nie dziwi fakt, że największym zainteresowaniem cieszyły się potrawy wykonywane z wykorzystaniem ciekłego azotu i suchego lodu. Wyjątkowo widowiskowe było tworzenie sorbetów, lizaków lodowych i szybkie zamrażanie ziół. Uczniowie razem ze studentami Dietetyki własnoręcznie wykonywali ciepłe galaretki,  molekularny kawior, piany i 30-sekundowe ciastka. Projekt był również możliwością poznania życia akademickiego „od kuchni”.

Więcej informacji na stronie Zakładu Promocji Zdrowia Katedry Dietetyki WZP: http://promocjazdrowia.sum.edu.pl

/ mgr Gabriela Wanat
Zakład Promocji Zdrowia
Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu SUM/

 

[Przesłano przez: Agata Kalafarska]

 

image
 

Wydział Lekarski z OLD - Zabrze

Kierunki lekarski i lekarsko-dentystyczny. 43 Katedry i 4 jednostki samodzielne. Tradycja sięgająca 1946 roku. Bogate zaplecze naukowo-badawcze i dydaktyczne.
image
 

Wydział Lekarski - Katowice

Kierunki: lekarski oraz neurobiologia. Wydział to ponad 340 nauczycieli akademickich oraz 40 katedr, 34 kliniki, 18 zakładów i 4 oddziały kliniczne. Na terenie Wydziału znajduje się nowoczesne Centrum Dydaktyki i Symulacji Medycznej.
image
 

Wydział Farmaceutyczny

Kierunki: farmacja, analityka medyczna, kosmetologia i biotechnologia. Bogata baza dydaktyczno-naukowa w nowoczesnym kampusie dydaktycznym oraz atrakcyjne zaplecze sportowe.
image
 

Wydział Nauk o Zdrowiu

Powołany w 2001 roku. Kierunki studiów: pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia, elektroradiologia, coaching medyczny. Studia doktoranckie i studia podyplomowe. Bogata baza naukowo-dydaktyczna oraz zaplecze sportowe
image
 

Wydział Zdrowia Publicznego

Unikalne kierunki: Zdrowie Publiczne oraz Dietetyk. Istnieje od 2001 roku. Funkcjonuje na bazie 12 jednostek naukowo dydaktycznych. Studia magisterskie i licencjackie.

Serwisy internetowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wykorzystują pliki cookie w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Więcej informacji polityka cookies SUM

SUM © 2017

 

 

 

logo sum bottom

ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY w Katowicach
ul. Poniatowskiego 15
40-055 Katowice
tel. 32 208 3600
NIP: 634-000-53-01
REGON: 000289035

Redagowanie i administracja: Centrum Informatyki i Informatyzacji
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.