image Skip to main content.   Skip to menu   Search

 

Uczelnia

Nauka

Biblioteka

Student

Kandydat

Biznes

Kontakt

En / Ru

Szukaj

 
 
Zmiana rozmiaru tekstu:

Razowe bułeczki, kolorowe naleśniki, sałatki i ciastka – to tylko część dań jakie przygotowali samodzielnie pierwszoklasiści jednej z zabrzańskich podstawówek podczas warsztatów zorganizowanych przez Katedrę Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach 9-10 grudnia.

Pod czujnym okiem profesjonalistów dzieci zgłębiały  tajniki prawidłowego przygotowania posiłków. Uczniowie dostali do dyspozycji profesjonalnie wyposażoną kuchnię, w której na co dzień zajęcia odbywają  studenci dietetyki. Nad przygotowaniem potraw czuwał szef kuchni  Hotelu Rezydencja – partnera programu oraz specjaliści z zakresu dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

„Dzieci samodzielnie przygotowały  zdrowe i pożywne potrawy, od prostych śniadań po dania obiadowe. Upiekły między innymi bułki na mące razowej z bardzo zdrowymi dodatkami: orzechami, suszoną żurawiną i pestkami z dyni. Wszystko bez dodatku soli i białego cukru” - podkreśla Mariusz Malinowski, szef kuchni w Hotelu Rezydencja w Piekarach Śląskich.

Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się jak komponować pełnowartościowe posiłki i nauczyły zasad zdrowego odżywiania. Akcja odbywała się pod hasłem „kolorowo znaczy zdrowo”.

„Bogactwo barw na talerzu, pochodzących głównie z warzyw i owoców, to gwarancja, że młody organizm otrzymuje potrzebne składniki mineralne, witaminy i błonnik. Bardzo ważne jest by dzieci od najmłodszych lat poznawały nowe smaki, by zobaczyły, że ze zdrowych produktów można stworzyć smaczne i ładnie wyglądające posiłki. To zaprocentuje w przyszłości.”  - przekonuje Gabriela Wanat z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Pierwszy dzień warsztatów poświęcony był na naukę przygotowania posiłków. Drugiego dnia, poprzez gry i zabawy edukacyjne, dzieci zapoznały się z zasadami zdrowego odżywiania.

Według różnych badań od 15% do nawet 30% polskich dzieci w wieku dojrzewania ma nadwagę lub jest otyłych. W dużej mierze jest to efektem nieprawidłowego odżywiania w tym  m.in.  pomijania posiłków i/lub  nieregularnego ich spożywania, konsumpcji niezdrowych przekąsek, znacznych ilości słodyczy i napojów słodzonych oraz niewystarczającego spożycia warzyw i owoców.

Zdjęcia:
mgr Agnieszka Białek-Dratwa
Zakład Żywienia Człowieka
Katedra Dietetyki
Wydział Zdrowia Publicznego
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

 

[Przesłano przez: Agata Kalafarska]

 

image
 

Wydział Lekarski z OLD - Zabrze

Kierunki lekarski i lekarsko-dentystyczny. 43 Katedry i 4 jednostki samodzielne. Tradycja sięgająca 1946 roku. Bogate zaplecze naukowo-badawcze i dydaktyczne.
image
 

Wydział Lekarski - Katowice

Kierunki: lekarski oraz neurobiologia. Wydział to ponad 340 nauczycieli akademickich oraz 40 katedr, 34 kliniki, 18 zakładów i 4 oddziały kliniczne. Na terenie Wydziału znajduje się nowoczesne Centrum Dydaktyki i Symulacji Medycznej.
image
 

Wydział Farmaceutyczny

Kierunki: farmacja, analityka medyczna, kosmetologia i biotechnologia. Bogata baza dydaktyczno-naukowa w nowoczesnym kampusie dydaktycznym oraz atrakcyjne zaplecze sportowe.
image
 

Wydział Nauk o Zdrowiu

Powołany w 2001 roku. Kierunki studiów: pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia, elektroradiologia, coaching medyczny. Studia doktoranckie i studia podyplomowe. Bogata baza naukowo-dydaktyczna oraz zaplecze sportowe
image
 

Wydział Zdrowia Publicznego

Unikalne kierunki: Zdrowie Publiczne oraz Dietetyk. Istnieje od 2001 roku. Funkcjonuje na bazie 12 jednostek naukowo dydaktycznych. Studia magisterskie i licencjackie.

Serwisy internetowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wykorzystują pliki cookie w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Więcej informacji polityka cookies SUM

SUM © 2017

 

 

 

logo sum bottom

ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY w Katowicach
ul. Poniatowskiego 15
40-055 Katowice
tel. 32 208 3600
NIP: 634-000-53-01
REGON: 000289035

Redagowanie i administracja: Centrum Informatyki i Informatyzacji
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.