image Skip to main content.   Skip to menu   Search

 

Uczelnia

Nauka

Biblioteka

Student

Kandydat

Biznes

Kontakt

En / Ru

Szukaj

 
 
Uniwersytet Młodych Wynalazców logo
Zmiana rozmiaru tekstu:

Dwa projekty Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach: „Od ucznia do naukowca – wprowadzenie do technik biologii molekularnej” oraz „Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii” otrzymały dofinansowanie w konkursie Uniwersytet Młodych Wynalazców zorganizowanym przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

„Od ucznia do naukowca – wprowadzenie do technik biologii molekularnej”  -to projekt, którego celem jest umożliwienie zdolnym licealistom nawiązania kontaktu ze środowiskiem akademickim, a także poznania kolejnych etapów procesu badawczego i zapoznania się ze specyfiką realnej pracy w laboratorium, podczas realizacji konkretnego projektu badawczego w obszarze biologii molekularnej. Uczestnicy wspólnie zaplanują eksperyment polegający na określeniu cytotoksyczności wybranych chemioterapeutyków używanych w onkologii na linie komórek nowotworowych, przeprowadzą własnoręcznie wszystkie etapy eksperymentu i dokonają analizy uzyskanych danych, przy wykorzystaniu poznanych metod badawczych, samodzielnie przygotują hodowlę komórkową i wykonają potrzebne analizy.

Praktyczne poznanie warsztatu badawczego stosowanego podczas realizacji badań podstawowych umożliwi uczestnikom projektu  dalszy rozwój naukowy oraz zrozumienie ograniczeń związanych z prowadzeniem badań i dostępną metodyką. Dzięki programowi uczniowie zdobędą nową wiedzę, zgodną z ich zainteresowaniami, co ułatwi im w przyszłości praktyczną realizację swoich pomysłów badawczych. Projekt realizowany będzie w Katedrze i Zakładzie Biochemii Wydziału Lekarskiego SUM w Katowicach-Ligocie.

W ramach zajęć warsztatowych Kuchnia molekularna, czyli nauka w gastronomii uczniowie będą mieli możliwość poznania nie tylko różnorodnych technik stosowanych w kuchni molekularnej, ale i rozwijania swojej kreatywności w zakresie łączenia smaków i tekstur („food designe”).

Kuchnia molekularna – (inaczej kuchnia kreatywna) to taki rodzaj obróbki żywności, który wykorzystuje wiedzę naukową, przede wszystkim z dziedziny chemii i fizyki. Jest to nowy trend w światowej gastronomii, którego założeniem jest przygotowywanie potraw tylko ze składników najlepszej jakości i w nowej aranżacji. Do obróbki surowców używa się np. ciekłego azotu, alginianów, soli wapnia, agaru, gumy guar, karagenu. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników, serwowanych często w zaskakujących formach, co dodatkowo zwiększa atrakcyjność gotowych produktów. Pozwala na tworzenie nowych kształtów, łączenie różnych smaków i tekstur.

Uczniowie biorący udział w programie będą mogli rozwijać swoje zainteresowania naukowe. W ramach kursu zapoznają się z różnorodnymi technikami kuchni molekularnej oraz „food designe” – łączenia smaków i tekstur, metodyką prowadzenia badań naukowych, metodami analizy danych i opracowywaniem publikacji naukowych, tworzeniem i prowadzeniem strony internetowej o tematyce kulinarnej. Ponadto uczniowie nabędą wiedzę na temat dodatków do żywności, ich zastosowania, potencjalnej szkodliwości, nauczą się interpretowania informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych oraz wykształcą kompetencje związane z wystąpieniami publicznymi, prowadzeniem eksperymentów kulinarnych i warsztatów kuchni molekularnej. Projekt realizowany będzie przez kadrę naukowo-dydaktyczną Zakładu Promocji Zdrowia Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego SUM.

Uniwersytet Młodych Wynalazców to program, który ma wzmocnić współpracę między szkołami i uczelniami. W ramach programu uczniowie i ich nauczyciele będą mogli m.in. prowadzić wspólnie z kadrą akademicką projekty naukowe, korzystać z bibliotek uniwersyteckich oraz laboratoriów. Pod okiem profesorów młodzież stworzy wynalazki, wykona doświadczenia, przygotuje publikacje naukowe. Budżet programu wynosi 2 mln zł, z czego maksymalnie 50 tys. zł trafi do każdego z czterdziestu wybranych w konkursie Uniwersytet Młodego Wynalazcy. Pieniądze przeznaczone zostaną m.in. na zakup drobnej aparatury naukowo-badawczej i odczynników, a także pokryją koszty publikacji naukowych. Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach jest jedną z dwóch uczelni medycznych (obok Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku), których projekty zostały wybrane w konkursie.

 

[Przesłano przez: Agata Kalafarska]

 

image
 

Wydział Lekarski z OLD - Zabrze

Kierunki lekarski i lekarsko-dentystyczny. 43 Katedry i 4 jednostki samodzielne. Tradycja sięgająca 1946 roku. Bogate zaplecze naukowo-badawcze i dydaktyczne.
image
 

Wydział Lekarski - Katowice

Kierunki: lekarski oraz neurobiologia. Wydział to ponad 340 nauczycieli akademickich oraz 40 katedr, 34 kliniki, 18 zakładów i 4 oddziały kliniczne. Na terenie Wydziału znajduje się nowoczesne Centrum Dydaktyki i Symulacji Medycznej.
image
 

Wydział Farmaceutyczny

Kierunki: farmacja, analityka medyczna, kosmetologia i biotechnologia. Bogata baza dydaktyczno-naukowa w nowoczesnym kampusie dydaktycznym oraz atrakcyjne zaplecze sportowe.
image
 

Wydział Nauk o Zdrowiu

Powołany w 2001 roku. Kierunki studiów: pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia, elektroradiologia, coaching medyczny. Studia doktoranckie i studia podyplomowe. Bogata baza naukowo-dydaktyczna oraz zaplecze sportowe
image
 

Wydział Zdrowia Publicznego

Unikalne kierunki: Zdrowie Publiczne oraz Dietetyk. Istnieje od 2001 roku. Funkcjonuje na bazie 12 jednostek naukowo dydaktycznych. Studia magisterskie i licencjackie.

Serwisy internetowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wykorzystują pliki cookie w zakresie niezbędnym do ich prawidłowego funkcjonowania oraz w celu dostosowywania i poprawiania sposobu ich działania. Więcej informacji polityka cookies SUM

SUM © 2017

 

 

 

logo sum bottom

ŚLĄSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY w Katowicach
ul. Poniatowskiego 15
40-055 Katowice
tel. 32 208 3600
NIP: 634-000-53-01
REGON: 000289035

Redagowanie i administracja: Centrum Informatyki i Informatyzacji
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.